OBROVAČKA BAŠTINA Tradicija koja pristaje uz pejzaž i mentalitet

Predsjednik Matice Obrovčana Mićo Jurjević istaknuo je veličinu kulturnog i povijesnog bogatstva koje se nagomilalo u približno 700 godina postojanja grada Obrovca. To nasljeđe, naglašava on, prenosilo se s koljena na koljeno, a veliku ulogu u tome igrao je KUD Zrmanja koje je, prema zapisima i fotografijama do kojih je Matica došla kroz razne arhive, folklorna druženja organizirao već početkom 20. stoljeća.

MATICA_OBROVCANA1Matica Obrovčana iz Zagreba, udruga koja okuplja oko 250 članova, održala je tradicionalno, četvrto po redu Predbožićno druženje u Zatonu Obrovačkom pod geslom ”Oživimo tradicijsku kulturu i folklor Obrovca”. Pod pokroviteljstvom Matice Obrovčana za članove, goste i uzvanike upriličen je bogat, tradicionalni zimski bukovački jelovnik.

- Zaton Obrovački, u novije vrijeme poznat kao mjesto iz kojega porijeklo vuku proslavljeni hrvatski reprezentativci, Dado Pršo i Luka Modrić, prvi nogometaš svijeta, ove večeri je središte tradicijske kulture i folklora Dalmatinske zagore, Ravnih kotara i Bukovice, kazao je Mićo Jurjević, predsjednik Matice Obrovčana. Dopredsjednik je Mile Karlo Brkić, a tajnik Martin Majk Modrić.

Turistima zanimljiva drevna bukovačka glazba

Na ovom okupljanju predstavili su se: KUD Kamen Bukovica iz Popovića, KUD Vila Velebita iz Jasenica i KUD Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih te KUD-ovi iz Šibensko – kninske županije (KUD Promina iz Oklaja kod Drniša, KUD Naši korijeni iz Kljaka koji se nalazi u jugoistočnom dijelu Petrova polja i KUD Srce Zagore iz Unešića) kao zatim i KUD-ovi iz Dalmatinsko-splitske županije (KUD Podbablje iz Kamenmosta kod Imotskog i KUD Andrija Matijaš-Pauk iz Blizine Donje kod Marine).

Sve ih je najavljivao Marijan Kamber, voditelj kulturno-umjetničkog programa.

Nastupili su i narodni guslari Dane Jurić iz Dubravica i Mirko Crljen iz Ruda te diplar Mile Nimac iz Lišana Ostrovičkih.

Čula se ojkavica i orzalica, ganga, rera, treskavica i šijavica, te diple i gusle. Bili su tu svi majstori tradicijske glazbe dalmatinskog zaleđa koji u ovo vrijeme intenzivnog razvoja turizma sve više dobivaju na značenju.

- Dalmatinski turistički djelatnici shvaćaju da naši gosti žele uživati u prirodnim ljepotama i domaćim proizvodima, ali i u našoj tradicijskoj kulturi i drevnoj glazbi koja se u kršnoj Bukovici, Ravnim kotarima i Dalmatinskoj zagori izvodi stotinama godina i najbolje pristaje uz naš pejzaž i mentalitet, poručio je Kamber.

Djevojčice iz Obrovca zvijezde večeri

Posebno je značajno da su u programu sudjelovale i dječje skupine s vrijednim voditeljicama: Marom Škara iz Škabrnje, Anom Marijom Botica iz Zadra, Ivkom Nekić iz Jasenica i Petrom Pjetraj iz Obrovca.

- Zvijezde večeri su djevojčice iz Obrovca, koje su sa svojom voditeljicom Petrom i njenim bratom Marinom vrlo samouvjereno izvele nekoliko tradicionalnih napjeva iz obrovačkog kraja. One su pokazale kako nema straha za nastavak tradicije, istaknuo je Jurjević, pojasnivši kako je KUD Zrmanja otišao u stečaj, a zatim i likvidacijski proces zbog proceduralnih razloga, iako je Matica Obrovčana podmirila sva dugovanja zbog kojih je taj proces i pokrenut.

Pored izvođača, ovo četvrto po redu predbožićno druženje privuklo je oko 100 gostiju od kojih se značajan dio priključio pjesmi i plesu u nekim dijelovima kulturno-umjetničkog programa. Osobito su im zanimljivi bili biračko kolo i kukulešće te momačko kolo.

Kvalitetom programa i izvedbe, te atmosferom bio je zadovoljan profesor Ivo Brkić, veliki autoritet iz područja tradicijske kulture i folklora.

Doktorat o folkloru Bukovice

- Sedamdesetih godina radio sam kao voditelj folklora u Obrovcu i u te tri godine osjećao energiju i ljubav Obrovčana prema tradicijskoj glazbi i običajima kršne Bukovice. Spreman sam i danas, sva svoja znanja i vještine koje posjedujem staviti u funkciju oživljavanja tradicijske kulture i folklora u Obrovcu i drugdje. Oduševljen sam viđenim na ovom druženju, rekao je Brkić koji uskoro brani doktorat na temu glazbenog i plesnog folklora Bukovice i Ravnih kotara i kao takav uvijek je potpora radu amaterskih folklornih skupina.

Predsjednik Mićo Jurjević, u svojem pozdravnom govoru, istaknuo je veličinu kulturnog i povijesnog bogatstva koje se nagomilalo u približno 700 godina postojanja grada Obrovca.

- To nasljeđe se prenosilo s koljena na koljeno, a veliku ulogu u tome igrao je KUD Zrmanja koje je, prema zapisima i fotografijama do kojih je Matica došla kroz razne arhive, slična folklorna druženja organizirao već početkom 20. stoljeća, naglasio je Jurjević zaključujući kako svake godine predbožićno druženje izgleda uspješnije te kako vjeruje da će iduće godine ovom događanju nazočiti i predstavnici Grada Obrovca.

Pred završetkom Fotomonografija grada Obrovca

Posebno je bilo zanimljivo da su iz Matice Obrovčana objavili kako je prikupljen materijal za izradu Fotomonografije grada Obrovca na čemu se radi već tri godine te da eminentni hrvatski povjesničari pišu uvode u pojedine povijesne cjeline. Fotomonografija bi mogla biti predstavljena javnosti u sljedećoj godini. Impozantan je popis izvora iz kojih je Matica preuzela dokumentaciju i fotografije o Obrovcu: Državni arhiv u Zadru, Znanstvena knjižnica u Zadru, Arheološki muzej u Zadru, Narodni muzej u Zadru, Zavod za zaštitu spomenika – Ured Zadar, Zadarska nadbiskupija, Državni arhiv u Zagrebu, zadarski fotografi: Buratto, Brkan, Seferović, Kucelin, Karavida i drugi, razni arhivi u Beogradu, Beču i Trstu te privatni arhivi starih obrovačkih obitelji (Desnica, Festini, Miodrag, Urukalo, Modrić, Pršo, Basletić, Dell’orco i drugi).

 

Izvor: Zadarski list

 

MATICA_OBROVCANA2MATICA_OBROVCANA3MATICA_OBROVCANA3AMATICA_OBROVCANA4MATICA_OBROVCANA5