NOVA EKOLOŠKA BOMBA? Obrovčani protiv pogona za preradu otpada iz brodogradilišta!

Studijom je obuhvaćena samo oporaba grita – bakreni grit „Gritankos“, odnosno oporaba bakrenog otpadnog grita nastalog u procesima antikorozivne zaštite izričito u brodogradnji. Opisanom postrojenju za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje mora se zabraniti reciklirati bilo kakav ostali otpadni grit (kvarcni pijesak, željezni grit…), upozorava Šime Šimurina, mještanin, u dopisu institucijama

obrovac_tvornica_pxlVijest da bi se na lokaciji bivše Tvornice hidrauličnih cilindara na Bravaru u Zatonu Obrovačkom uskoro trebalo otvoriti postrojenje za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje uzburkala je obrovačku javnost koja o njoj stoga želi alarmirati javnost da se u njihov ionako osiromašeni kraj ne bi, kako navode, poslala još jedna “ekološka bomba”.

Jedan od vlasnika OPG-a u tamošnjem kraju, Šime Šimurina koji je o gradnji ove tvornice upozorio sve nadležne institucije u državi, smatra da je najnoviji plan dosad ostao zaklonjen od javnosti zbog toga što se zna kako je riječ o opasnom otpadu, pa je Ministarstvu zaštite okoliša čak poručio kako je postojeću studiju potrebno odbaciti “zbog prikrivanja vjerodostojnih podataka”.

Naime, riječ je o gradnji postrojenja u kojemu bi zagrebačka tvrtka Grit Inter prerađivala otpad zaostao od pjeskarenja rđe s metalnih površina poput brodova, vlakova, automobila i ostalih metalnih vozila. Iako je Ministarstvo zaštite okoliša zatražilo procjenu utjecaja na okoliš, mještani Obrovca i susjednih općina ne žele ni čuti da se ovako opasan otpad prerađuje u njihovu kraju te je Šimurina u analizi Ministarstvu čak dostavio popis OPG-ova čiju bi poljoprivredu ova tvornica ugrozila.

Vlasnici OPG-ova u strahu

- U svakoj incidentnoj situaciji, a vidimo koliko ih je ovih dana zbog bure koja obara tolika vozila, došlo bi do velikih problema. Upozorenje o tome što bi se sve dogodilo za okoliš ovog kraja poslao sam svim mogućim institucijama zaduženim za ovu problematiku, od Ministarstva zaštite okoliša, Zadarske županije, Agencije za zaštitu okoliša, kao i nadležnim gradovima i općinama: Obrovcu, Benkovcu, Jasenicama, Posedarju i Novigradu. Svi su mi samo odgovorili jednom birokratskom rečenicom kako je studija u tijeku. Ali mi moramo što prije reagirati jer bi ovo moglo dovesti do strašnih posljedica na naš okoliš. Vlasnik tvrtke koja će graditi tvrnicu na Bravaru dolazi iz Dubrovnika pa mu ovim putem poručujem neka je ode graditi u svoj Dubrovnik, kaže Šimurina koji je napravio detaljnju studiju utjecaja na okoliš postrojenja za recikliranje otpadnog grita.

Naime, Zadarska županija nedavno je na svojim stranicama oglasila “Obavijest o javnoj raspravi o Studiji o utjecaju na okoliš postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje na k.č.zem. Zaton Obrovački, Općina Jasenice” i to na zahtjev Ministarstva zaštite kojemu će ujedno dostaviti primjedbe mještana i lokalnih samouprava.

“U studiji izneseni lažni podaci”

S obzirom da je ova vijest digla na noge obrovačku, ali i javnost susjednih općina, o gradnji ovog pogona i eventualnoj šteti za okoliš, nastojeći donijeti što objektivniju informaciju, razgovarali smo sa svima zainteresiranima u ovoj priči, od direkotra Grit Intera, zatim nadležnog odjela Zadarske županije pa do gradonačelnika Obrovca, načelnika Jasenica, te vlasnika OPG-a i obrovačkih političara koji zbog ovog problema čak traže sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća.

Naime, vlasnik OPG-a Šime Šimurina u analizi utjecaja ovog postrojenja na okoliš, u kojoj je stručno obradio svaki detalj studije o gradnji pogona koju je radila zagrebačka tvrtka Maxicon, upozorava Ministarstvo zaštite okoliša i sve nadležne ustanove kako su u studiji izneseni “pogrešni (lažni, nevjerodostojni) podaci o udaljenosti lokacije od Područja očuvanja značajnog za vrste i stanišne tipove Zrmanje i Parka prirode Velebit”.

- Studijom je obuhvaćena samo oporaba grita – bakreni grit „Gritankos“, odnosno oporaba bakrenog otpadnog grita nastalog u procesima antikorozivne zaštite izričito u brodogradnji. Prema tome su u Studiji definirani mogući fiziološki i kemijski sastavi otpada koji nastaje oporabom. Sukladno navedenom, Studija može zadovoljiti samo postupak recikliranja bakrenog otpadnog grita u poslovima brodgradnje. Opisanom postrojenju za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje mora se zabraniti reciklirati bilo kakav ostali otpadni grit (kvarcni pijesak, željezni grit…). U protivnom potrebno je izraditi novu studiju!, upozorava Šimurina u dopisu Ministarstvu i ostalim državnim ustanovama.

Obrovac traži prolongiranje roka

Gradonačelnik Obrovca, Ante Župan, pak kaže kako su pažljivo pratili događanja oko mogućeg recikliranja grita na lokaciji Bravar te su se 17. prosinca 2018. godine obratili Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da prolongira rok javne rasprave i da u tom roku dade termin za posebnu raspravu u gradu Obrovcu.

- Nakon toga smo službeno obaviješteni da se po postojećim propisima javna rasprava odvija na području jedinice lokalne samouprave na kojoj se zahvat predviđa te smo slijedom toga upućeni na mogućnost da se na to očitujemo svojim primjedbama. U zakonom propisanom roku dali smo iscrpne primjedbe kojima upućujemo na činjenične nedosljednosti i štetnosti planirane obrade grita. Dakle, naša službena primjedba je zaprimljena i sastavni je dio dokumentacije vezane za javnu raspravu o predmetnom pitanju. Kako ne bi na tome ostalo i da bi se što bolje upoznali gradski vijećnici, uskoro ćemo zakazati sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će biti minuciozni i vrlo stručni argumenti protiv otvaranja takvog objekta za recikliranje na takvoj lokaciji, izjavio nam je gradonačelnik Obrovca.

Vlasnici OPG-ova, saznajemo na kraju, spremni su na prosvjed jer su čvrsto uvjereni kako će izgradnja ovog postrojenja uništiti poljoprivredu i turizam kraja koji se ionako godinama bori za svoj opstanak.

Prižmić: Sredstvo s kojim mi čistimo možete staviti na jezik

Direktor Grit Intera, Ivan Prižmić, očekivano brani svoj poduzetnički plan u Obrovcu, napominjući kako ovdje nije riječ o zbrinjavanju otpada, već o njegovoj preradi te da stoga i ne može biti štete za okoliš.

- Kakvih utjecaja može biti kada je riječ o zatvorenom pogonu i čišćenje ćemo provoditi sa stopostotnim biosredstvom? Pa sredstvo s kojim mi čistimo možete staviti na jezik! Nakon zatvaranja ciklusa čišćenja nema otpadnih voda pa ne znam kakvih problema može biti? Ministarstvo je zato i donijelo takvu odluku, tu je povjerenstvo od 12 članova. Nakon što je načelnik Jasenica Martin Baričević rekao da će vjetar nositi taj pijesak, preporučio sam izradu studije radi mira u kući, a već sam mogao dobiti dozvolu, no danas vidim kako ima problema. Koliko se naroda diglo pa i neki župnik tamo, ističe Prižmić, a na pitanje kada će započeti gradnju postrojenja odgovara:

- To ovisi o dozvolama jer ne mogu ništa znati dok ne završe studije, a mislili smo početi već davno, kazao nam je direktor Grit Intera, demantirajući i glasine da bi se u njegovo postrojenje na Bravaru odvozio i otpad s tzv. crnog brda u Biljanima Donjim nazivajući to glupostima jer da to zaista planira, “otpad bi oprao na licu mjesta”.

Županija: Primjedbe smo dostavili Ministarstvu

U Županiji smo razgovarali s pomoćnikom pročelnika za zaštitu okoliša, Josipom Matićem, koji pojašnjava kako je u ovom slučaju riječ o zahvatu za koji se obavezno provodi procjena utjecaja na okoliš i to od strane nadležnog ministarstva.

- Investitor je Ministarstvu podnio zahjev, a ono je imenovalo savjetodavno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš te je studija dana na javnu raspravu. Općina Jasenice dostavila nam je primjedbe i mi smo ih proslijedili Ministarstvu te sada ide daljnja procedura obrade primjedbi i sazivanje nove sjednice stručnog povjerenstva koje će onda svoj prijedlog dati Ministarstvu, ističe Matić.

Baričević: Zaprimili smo gotovo stotinu primjedbi

U Općini Jasenice napominju kako su u tijeku javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom zaprimili gotovo stotinu primjedbi zainteresirane javnosti.

- S obzirom da po teritorijalnoj nadležnosti Općina Jasenice ima svog predstavnika u stručnom povjerenstvu, svoj konačni stav će izraziti kroz redovit rad tog tijela i to tek nakon što se sve pristigle primjedbe stručno prouče. Na izradi studije je u prethodnom postupku ocjene o potrebi njene izrade inzistirala upravo Općina Jasenice, sve kako bi se prethodno otklonila svaka mogućnost negativnog utjecaja zahvata na okolne kuće i rijeku Zrmanju te kako bi se mogao čuti i glas naroda. Stoga izražavamo svoje zadovoljstvo aktivnošću zainteresirane javnosti i brojem pristiglih primjedbi, stoji u odgovoru Općine Jasenice.

Klanac: Ovo je točka na “i” devastacije ovog prostora

Obrovački HSLS je 21. prosinca prošle godine predložio Gradskom vijeću Obrovca sazivanje izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o utjecaju na okoliš pogona Grit Intera, o čemu nam predsjednik Županijske organizacije ove stranke, Marko Klanac, kaže:

- Iako bi se objekt gradio na području općine Jasenice, udaljen je svega nekoliko stotina metara od Obrovca. Samim time je i nezainteresiranost Jasenica tim veća jer je to praktično područje grada Obrovca. Naime, sve ono što se dosad događalo na platou bivše tvornice Glinice, od čerupanja njenih ostataka pa do rasprodaje zemljišta, ukazuje da je ova priča s pogonom na Bravaru zapravo točka na “i” zagađenja i devastacije ovog prostora, upozorava Klanac.

 

Izvor: Zadarski list