Grad Obrovac sutra raspravlja o opasnom otpadu

No otvaranje pogona za recikliranje otpadnog praha iz brodogradilišta moglo bi ugroziti ovaj kraj te je jedan od vlasnika OPG-a, Šime Šimurina, o tome čak alarmirao i Ministarstvo zaštite okoliša te sve nadležne državne ustanove

obrovac_tvornica_pxlNakon što smo objavili priču o gradnji pogona za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u kojemu stanovnici Obrovca i okolnih mjesta, vide potencijalnu ekološku bombu, u Obrovcu saznajemo kako će o ovoj temi raspravljati i tamošnje Gradsko vijeće.

Naime, prva točka dnevnog reda za sutra sazvane sjednice glasi “potencijalno recikliranje otpadnog grita”, što znači da je Grad Obrovac najavljeni projekt odlučio dobro analizirati kako bi se utvrdilo što bi on zapravo donio njihovu kraju.

Riječ je o gradnji postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje koje bi se otvorilo na lokaciji bivše Tvornice hidrauličnih cilindara na Bravaru u Zatonu Obrovačkom. Ova je najava uzburkala obrovačku javnost koja se plaši da bi u njihov ionako osiromašeni kraj mogla doći još jedna “ekološka bomba” poput Tvornice glinice Jadral, koja im je i nakon zatvaranja godinama zagađivala okoliš natrijevom lužinom i mazutom.

Siromašan obrovački kraj posljednjih je godina konačno živnuo otvaranjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji potiču razvoj ekološke proizvodnje i turizma. No otvaranje pogona za recikliranje otpadnog praha iz brodogradilišta moglo bi ugroziti ovaj kraj te je jedan od vlasnika OPG-a, Šime Šimurina, o tome čak alarmirao i Ministarstvo zaštite okoliša te sve nadležne državne ustanove.

I dok direktor Grit Intera, Ivan Prižmić, tvrdi kako će “čišćenje provoditi sa stopostotnim biosredstvom koje se može staviti na jezik”, Šimurina mu poručuje:

- Moramo što prije reagirati jer bi ovo moglo dovesti do strašnih posljedica na naš okoliš. Vlasnik tvrtke koja će graditi tvrnicu na Bravaru dolazi iz Dubrovnika pa mu ovim putem poručujem neka je ode graditi u svoj Dubrovnik, odlučan je vlasnik OPG-a kojega podržavaju i ostali OPG-ovci obrovačkoga kraja te su spremni i na prosvjed protiv gradnje ovog pogona.

 

Izvor: Zadarski list