Pokrenut postupak protiv gradonačelnika Obrovca, Ante Župana!

Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnika Ante Župana, gradonačelnika Grada Obrovca, zbog moguće povrede članka 7. točke c) Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz angažiranja odvjetnika Zrinka Zrilića za zastupanje dužnosnika kao okrivljenika u prekršajnom postupku, na teret proračuna Grada Obrovca, kažu u Povjerenstvu

ANTE ZUPAN OBROVAC 130214Rijetko koja sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prođe bez dužnosnika iz Zadarske županije, a na jučerašnjoj se tako našao i gradonačelnik Obrovca, Ante Župan. Povjerenstvo je o njemu trebalo odlučiti hoće li pokrenuti postupak zbog sukoba interesa ili odbaciti prijavu, a nakon sjednice saznajemo kako je postupak ipak pokrenut.

- Na današnjoj sjednici Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnika Ante Župana, gradonačelnika Grada Obrovca, zbog moguće povrede članka 7. točke c) Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz angažiranja odvjetnika Zrinka Zrilića za zastupanje dužnosnika kao okrivljenika u prekršajnom postupku, na teret proračuna Grada Obrovca, kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Tužba Povjerenstva za informiranje

Naime, riječ je o sudskom postupku u kojemu je spomenuti odvjetnik prije dvije godine zastupao obrovačkog gradonačelnika na zadarskom Prekršajnom sudu, temeljem tužbe Povjerenstva za informiranje koje je obrovačku vlast još 2016. upozorilo da su dužni gradskim vijećnicima dati tražene informacije. Povjerenstvo je tada obrovačku vlast upozorilo kako im u slučaju uskrate informacija slijedi “propisani prekršaj za odgovornu osobu u tijeku javne vlasti ako ne omogući povjereniku uvid u informacije koje su predmet postupka”. No, obrovački gradonačelnik ni tada nije dostavio kopije računa za svoje i troškove reprezentacije svojih suradnika. Prošlo je tada osam mjeseci od podnošenja vijećničkog zahtjeva za informacijama, ali Župan nije odgovorio na upit vijećnika koji se odnosio na ove troškove.

Naime, HSLS-ov gradski vijećnik Marko Klanac gradonačelniku je tada postavio pitanje na što je potrošeno 315.000 kuna za reprezentaciju, tražeći da mu se po stavkama to pismeno pojasni. Kako odgovor nije dobio, Povjerenstvo za informiranje protiv Župana je podnijelo tužbu Prekršajnom sudu u Zadru.

“Imam dokumentaciju o uplati”

Naš je list tada pratio suđenje, a Župana su zastupala dva odvjetnika, Ive Brkić i Zrinko Zrilić. Gradonačelnik se oba puta nije pojavio na raspravi te je sutkinja kazala kako će idući put održati raspravu bez obzira pojavio se Župan ili ne. No Župan se nije pojavio niti na trećoj raspravi poslavši liječničku dokumentaciju o ozljedi.

Zbog sumnji da je odvjetnike iz ovog predmeta plaćao novcem iz gradske blagajne na kraju je prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa. No, Ante Župan jučerašnjem razgovoru poriče da je odvjetnike plaćao novcem poreznih obveznika:

- Ne znam da je išta pokrenuto, a gospodinu Zrinka Zrilića koji me je zastupao osobno sam platio, o čemu imam dokumentaciju. Povjerenstvo dokumentaciju od mene nije zatražilo i prvi put čujem da po tom pitanju ima nekih nedoumica. Ako zatraže dobit će vjerodostojnu uplatu za posao koji je odradio, kaže Župan.

HSLS zadovoljan postupkom

S obzirom da je do pokretanja ovog sudskog postupka dovela prijava HSLS-ovog obrovačkog vijećnika Marka Klanca, zatražili smo i njegov komentar. On, pak, napominje kako nema informaciju o postupku na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ali je zadovoljan ovakvim epilogom situacije.

- Drago da je moje traženje dokumentacije dovelo do sudskog postupka u kojoj gradonačelnik radije plati kaznu od 5000 kuna nego da dostavi tražene podatke. Iz ovoga je svima jasno da se ovdje radi o nepravilnostima kojima se treba baviti Državno odvjetništvo, a ne Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Bahatost i netransparentnost u Gradu Obrovcu dosegla je zabrinjavajuće razmjere. Nažalost, Grad je kao tijelo javne vlasti svedeno na uski krug ljudi, točnije na nekoliko obitelji koji od njega itekako dobro žive. Zamislite da netko radije u dva postupka plati 10.000 kuna nego da izvadi dokumentaciju na stol i dementira me. E pa gradonačelniče, izvoli papire na stol!, poručuje na kraju Klanac.

 

Izvor: Zadarski list