Dvije udruge ostvarile veliku pobjedu: Srušili su studiju utjecaja na okoliš tvornice za preradu otpadnog grita u Obrovcu!

Nakon velikog prosvjeda pod nazivom „ 5 do 12 za Zrmanju”, održanom 10. ožujka  prošle godine u Zatonu obrovačkom,  na kojemu se okupilo više od 1500 sudionika s ciljem iskazivanja nezadovoljstva prema izgradnji tvornice za  preradu otpadnog grita  i nakon čega  nitko od mjerodavnih nije poduzeo gotovo ništa, Šime Šimurina ispred Inicijative Zaton Obrovački i Ivan Matić ispred Ekološke udruge Zrmanja pokrenuli na Upravnom sudu u Splitu upravni spor protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH osporavajući Studiju utjecaja na okoliš. 

Nakon više mjeseci,  tri ročišta i velike količine dokaznog materijala uspjeli su bez ikakve pravne pomoći dokazati nepravilnosti i nedostatke same studije nakon čega je sud 5.lipnja 2020. i donio presudu o poništenju rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH.

Ovaj slučaj presedan je u obrovačkom kraju u kojemu gotovo da i ne postoji sloboda kritičke misli! Naime, skupina mladih ljudi pokrenula je kampanju koja je kulminirala iznenađujuće velikim prosvjedom te je finalizirana pravnom bitkom i na kraju pravnom pobjedom. Zajedništvo, mladost, energija, ujedinjenost u zajedničkom cilju, te nadasve ljubav prema vlastitom kraju dovela je do sretnog završetka jednu od nažalost mnogih tužnih obrovačkih epizoda, objavili su predstavnici dviju udruga iz Obrovca.

Scroll to Top