Prof. dr.sc. Marinko Oluić, dipl. ing. geol. – Nova knjiga obrovačkog znanstvenika !

marinko oluicDana 09. travnja 2015. godine u svojoj 80-oj godini života u Novinarskom domu u Zagrebu prof. dr. sc. Marinko Oluić predstavlja svoju šestu knjigu. Ovaj puta tema je ”Potres” o čemu još nitko nije napisao knjigu na ovim prostorima, toga opsega i sadržaja.

Gorštaci u svojoj biti, s dinarskim mentalitetom, pretežno vjeruju u sebe i uvijek se oslanjaju samo na sebe. Pripadajući tim ljudima, na putu kroz život nisu me slomile niti najteži dani i (ne)prilike kojima sam bio izložen, a bilo ih je podosta! Tako piše gospodin Marinko Oluić, profesor, doktor znanosti u svojoj autobiografskoj knjizi iz 2006. godine.

Gospodin, u pravom smislu te riječi, iza kojega stoji 6 publiciranih knjiga i preko 130 članaka u znanstvenim časopisima rođen je davne 1935-te godine u Bilišanima. Školovao se u Bilišanima, zatim u Rumi i Beogradu, gdje završava Geološku srednju školu. Studij geologije završava na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a doktorsku disertaciju brani 1973. Godine na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu.

Bavio se različitim geološkimi drugim znanstvenim istraživanjima u zemlji i inozemstvu. Istodobno je izabran u znanstveno zvanje znanstvenog savjetnika, izvanrednog, a potom i redovnog profesora na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je više od 25 godina držao nastavu iz kolegija Daljinska istraživanja u Geologiji, na redovitom i poslije diplomskom studiju.

Kroz poduzeće Institut za naftu, Industroprojekt koji prerasta uINA Projekt prošao je sve faze istraživačkog rada i rukovođenja, od inžinjera pripravnika do člana poslovodnog odbora INA-Projekta.

Dr. Marinko Oluić radio je u ekspertnim timovima Ujedinjenih naroda, Europske unije i Japanske svemirske agencije za razvoj i primjenu satelitskih snimanja.

Jedan je od inicijatora osnivanja znanstvenog vijeća (Savjeta) za daljinska istraživanja i fotointerpretaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti /HAZU/.

- Bio je dr. Marinko Oluić i predsjednik Društva Bukovčana u Zagrebu 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. Kakve uspomene nosi iz toga vremena?

Predsjednik sam bio u tri mandata a moji potpredsjednici tada su bili: Ante Šarić, direktor ZUC-a /Zagrebački ulužni centar/ i Frane Čačić, jedan od direktora u Telekomunikacijama. Bio je to sjajan tim i privatno i poslovno gledajući. Svake godine u Zagrebu smo organizirali ”Bukovačko veče” u nekom od zagrebačkih restorana /Gradski podrum, Zagrebačka pivovara itd./. Uvijek smo organizirali bogatu tombolu s preko 1000 eksponata /npr. jare, biljac, bukara itd…/ a imali smo i bogat kulturno-umjetnički program iz Bukovice. Najviše eksponata znali su pribaviti Joso Župan i Pere Brkić –Ćapalo a sjećam se i nastupa KUD Obrovac. U svakom slučaju bilo je izuzetno nadahnuto i zabavno.

- Cijeli život, uz svoj znanstveni rad na fakultetu i u praksi, čvrsto ste vezani za Obrovac i obrovački kraj ?

Rodna kuća je u Bilišanima i vrlo rado je redovito obilazim a vikendica je u Karinu gdje provodim ljetovanja od davne 1968. Godine. Naravno, Obrovac je neizostavno središte u kojem susrećem drage ljude iz našeg kraja i nabavljam namirnice. Za svoj Diplomski rad 1960. godine izrađivao sam geološku kartu šireg područja Obrovca i objašnjavao nastanak boksitnih ležišta u tom području, pa sam jedno vrijeme boravio u kući Jose Basletića. Kasnije je tamo bila Kavana. Sjećam se i plesnih večeri koje smo u to vrijeme organizirali u radničkoj menzi tvornice trikotaže TRIO koja je bila u izgradnji. Tada sam donio prvi gramofon u Obrovac a kasnije i prvu Vespu. Obrovac je uvijek bila moja stanica za odlazak u svijet i povratak kući.

- Po čemu je značajna Vaša knjiga o Potresima koju upravo predstavljate ?

U ovoj knjizi izložio sam dugogodišnja vlastita geološka istraživanja koja sam tijekom godina nadopunjavao suradnjom sa seizmolozima i primjenjenim geofizičarima. Obradio sam uzroke nastanka potresa, njihove posljedice kao i mjere zaštite od potresa kombinirajući pritom klasične metode sa metodama daljinskih istraživanja. Knjiga će korisno poslužiti svima koji se profesionalno bave upravljanjem katastrofama (seizmolozi, geofizičari, geolozi, građevinari,…) Potom, polaznicima stručnih studija ”Upravljanje u kriznim situacijama” i ”Upravljanje krizama”, kao i djelatnicima radne skupine Državne uprave za zaštitu i spašavanje.