Miodrag Boško

bosko miodragGospodin Boško Miodrag rođen je 21. 12. 1901. godine u Obrovcu, od oca Stevana i majke Zorke, rođene Vukanac.

Otac Stevan iznenada se razbolio i umro, kad je Boško imao samo 11 godina. Brigu o majci i svojoj obitelji preuzeo je na svoja nejaka pleća, počevši raditi kao dostavljač na tadašnjem Kraljevskom kotarskom sudu. Položivši uredno ispite za sudskog kancelista, svoj životni vijek proveo je radeći u Zemljišnom uredu na sudu. Službovao je u Obrovcu, Benkovcu, Blatu na Korčuli, Biogradu na moru i konačno u Zadru, gdje je i umirovljen. Bio je povjerenik Jadranske straže u Obrovcu i član Sokolskog društva, te NK Zrmanja. Umro je u Zadru 1986. godine.
Izrazito lijep rukopis, pravi krasopis, lijepi crteži, slikanje pejzaža, posebice ženskih likova – aktova i ljubav prema svojoj obitelji, svom rodnom Obrovcu, gradu svoje mladosti, glavne su odlike ovog talentiranog, skromnog, vrijednog i nadasve poštenog, plemenitog čovjeka. Sa svojom suprugom Marijom Sinovčić , rođenoj u Novigradu 1907. godine, od oca Jadre i majke Mare, rođ. Oštrić, sudjelovao je u svim javnim, kulturnim i sportskim aktivnostima svoga Obrovca. Kulturno umjetničko društvo Sokol, brojna nježna prijateljstva, razglednice, kartoline, plakati, fotografije iz spomenara i obiteljskih albuma to i danas potvrđuju.

1926-g
Plakat za nogometnu utakmicu
Š.K. Zrmanja Obrovac i Š.K. Lav
iz Novigrada, koja se odigrala
davne 1926. godine, 05. 09. u
Obrovcu, grafički je oblikovao i
oslikao gospodin Boško Miodrag.

 

 

 

Sve te divne uspomene nalaze se u obitelji p. Zlatana Miodraga, sina p. Boška Miodraga.

U Zadru, 11.07. 2015.
Helena N. Miodrag, prof.