Najnetransparentnije su općine i gradovi u Zadarskoj županiji: neslavni rekorderi su Kolan Sv. Filip i Jakov, Galovac, Obrovac…

Prema rezultatima istraživanja o proračunskoj transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina, koje je nedavno objavio Institut za javne financije, 12 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji dobilo je najviše ocjene.

Međutim, neke općina i gradovi predvode drugu, neslavnu tablicu, onih s minimalnom transparentnošću, zbog čega je cijela Zadarska županija, prema prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, ušla među pet najnetransparentnijih kad je u pitanju proračun te broj objavljenih dokumenata. Primjerice, najviše dokumenata objavljuju općine u Požeško-slavonskoj i Koprivničko-križevačkoj, a najmanje upravo u Zadarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kao neslavni rekorder, koji nije objavio ni jedan jedini dokument, istaknut je Kolan na Pagu od manjih općina, a slijedi ga Sveti Filip i Jakov.

Negativnog rekordera imamo i među gradovima. Naime, među prvih pedesetak gradova s godišnjim prihodom većim od pet tisuća kuna po stanovniku, manje od četiri dokumenta objavili su samo Obrovac, Senj i Vrlika.

NEKI SU SE POPRAVILI

Ovo, najnovije istraživanje, provedeno je zadnja dva mjeseca prošle godine i prva tri mjeseca ove 2020., a proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravodobne i razumljive informacije na temelju kojih se građani mogu angažirati i utjecati na efikasno prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava, ali i na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

“Iz godine u godinu sve je očitije da postoje izrazito transparentni gradovi i općine s malim brojem stanovnika i niskim godišnjim prihodima po stanovniku, no da veće i bogatije lokalne jedinice ipak češće objavljuju veći broj proračunskih dokumenata.

Osobito su se popravile općine Pašman, Prgomet, Privlaka (iz Vukovarsko-srijemske županije) i Zmijavci. Nažalost, još uvijek postoje općine koje nisu objavile ni jedan jedini dokument. U tu skupinu spadaju Galovac, Gorjani, Karlobag, Kolan, Podbablje, Sveti Filip i Jakov, Vrbje. Pritom valja istaknuti Kolan s oko 15.000 i Karlobag s oko 13.000 kuna godišnjeg prihoda po stanovniku”, stoji u zaključku nedavno objavljenog istraživanja Instituta za javne financije.

Scroll to Top