Obrovac kao Motovun, Buzet, Buje ili Oprtalj

Dean_Sosa Naše gore list, Dean Šoša, odrastao je daleko od rodnog kraja svojih predaka, ali u sebi osjeća ljubav prema Obrovačkom kraju iz kojega potječe i rado mu se uvijek vraća. Zanimljiva su Deanova razmišljanja o perspektivama Obrovca, koja rado dijeli s Obrovčanima.

Šoša je tipično prezime iz obrovačkog kraja, točnije iz Kruševa. Da li je to točno?

Moji su iz Kruševa i koliko mi je poznato, većina Šoša koji žive u Zadru, Dubrovniku, na Ugljanu ili u Slavoniji-recimo u Krčeniku gdje je obitelj moga pokojnog oca odselila prije 70-ak godina- dolaze iz Kruševa.

Koliko ste uopće kroz djetinjstvo i odrastanje bili vezani za mjesto svojih predaka?

S obzirom na to da sam svako ljeto u svom životu, od 1976.do danas, s izuzetkom ratnih godina, proveo barem dijelom u Šušnjaru 1, u djetinstvu i po dva mjeseca, mogu reći da sam dosta vezan i za Karinsko More i za Kruševo i za Obrovac, koji nam je, kao klincima, s bezbroj autobusnih linija, svakodnevnim gužvama , restoranima i kioscima, u odnosu na naša vikend naselja izgledao kao New York.

Što su bili vaši poslovi na HTV, a što danas radite ?

Radio sam bezbroj različitih poslova na HTV-u, od novinara do glavnog uradnika. Trenutno radim u Odjelu odabira programskih sadržaja na odabiru i programiranju igranih filmova, uglavnom filmske klasike.

Da li postoji interes za eventualnim povratkom u Obrovac ili nekim vidom angažiranja u Obrovcu ?

Sve mi je bliža ideja da sam što manje u Zagrebu a što više ‘doli’, radije bih svijet gledao s vrha Orljaka negoli 15-og kata nebodera na Folki. Kao i svi koji prerano počnu sanjariti o starosti, u glavi mi se mota par tisuća kvadrata zemljišta koje ne graniči ni sam kim a ima svu potrebnu infrastrukuru, na kojoj će scenaristi pisati scenarije, slikari slikati a muzičari svirati, no zasad je to tek daleki san.

Kolike su po vama mogućnosti Obrovca da obogati svoj kulturni život ?

Mogućnosti su goleme. Ali da bi mogla živjeti kultura, u gradu bi prvo moralo živjeti više ljudi. U suprotnom, sav bi trud oko bilo kakve kulture bio uzaludan.

Kako bi to trebalo izgledati u vašim razmišljanjima za 10-tak godina ?

Ne treba otkrivati toplu vodu, dovoljno je pogledati malo sjevernije. Obrovac bi za 10-ak godina morao izgledati kao danas Motovun, Buzet, Buje ili Oprtalj.
Scroll to Top