U Obrovcu održani mjesni izbori: HDZ i SDSS-u po četiri mjesna odbora, nezavisnima jedan

Hrvatska demokratska zajednica je postigla izvrsne rezultate, od mogućih 26 vijećničkih mandata u Obrovcu, Kruševu, Karinu i Zelengradu osvojili smo čak 24 vijećnička mjesta, odnosno 93 posto mandata, kazao je gradonačelnik dr. Ante Župan.
obrovac_1
foto: Zvonko KUCELIN
U gradu Obrovcu u nedjelju su održani izbori za devet Vijeća mjesnih odbora. Po četiri mjesna odbora osvojili su HDZ i SDSS. HDZ je osvojio vlast u mjesnim odborima u kojim žive isključivo ili su u ogromnoj većini Hrvati (Obrovcu, Kruševu, Karinu, Zelengradu), dok u ostalih pet mjesnih odbora žive isključivo pripadnici srpske nacionalne manjine. – Hrvatska demokratska zajednica je postigla izvrsne rezultate, od mogućih 26 vijećničkih mandata u Obrovcu, Kruševu, Karinu i Zelengradu osvojili smo čak 24 vijećnička mjesta, odnosno 93 posto mandata, kazao je gradonačelnik dr. Ante Župan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Obrovca.

Perauča jedini iznenadio

SDSS je vlast osvojio u Bilišanima, Žegaru, Krupi i Golubiću, dok će u četiri naredne godine na vlasti u Muškovcima biti kandidacijska lista grupe birača Slobodan Peurača. – S obzirom na lokalne izbore izlaznost je bila od 20 do 60 posto, što pokazuje da su i izbori za mjesne odbore također važni za biračko tijelo, općenito za građane Obrovca, naglasio je dr. Župan. Političke stranke s predznakom hrvatska ili tzv. hrvatske stranke, osim HDZ-a, uopće nisu pokazale interes, jednostavno nisu sa svojim kandidacijskim listama izašle na nedjelje izbore. – Ovi izborni su iznimno važni kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju. Ne bih komentirao ostale hrvatske političke stranke, sve je tu jasno, poručio je gradonačelnik Župan. U mjesnom odboru Kruševo biralo se sedam članova vijeća. Na biralište je izašlo točno 90 birača, a kako HDZ-ova lista predvođena Vericom Jurjević nije imala konkurenciju, osvojila je sve mandata. Obrovac je imao dvije kandidacijske liste, HDZ-ovu je predvodio Ivica Klanac, a SDSS-ovu Milan Milić. Izašlo je 165 građana s pravom glasa te je HDZ sa 136 glasova ili 78 posto glasova osvoji šest mandata, a SDSS s 29 glasova jedan vijećnički mandat. Na izbore u Gornjem Karinu izašlo je 179 građana s pravom glasa. HDZ-ovu listu je predvodila Ana Bitunjac glasovalo je 136 birača što je bilo dovoljno za šest mandata. SDSS-ova lista sa 43 glasova osvojila je jedan mandat a predvodio ju je Dragan Vukas. U mjesnom odboru Zelengrad biralo se pet članova vijeća, HDZ je osvojio 84 posto glasova i svih pet mandata. Na izbore je izašao 31 birač, za kandidacijsku listu HDZ-a koju je predvodio Radivoj Mitrović glasovalo je 27 birača, a za SDSS listu predvođenu Nikola Veselinović četiri birača, – Valja napomenuti da u ovom mjesnom odboru nacionalna struktura biračkog tijela nije išla u korist HDZ-a, kazao je Slobodan Jurjević, HDZ-ov zamjenik gradonačelnika.

Neizvjesno u Bilišanima

U Bilišanima je bilo zaista gusto. Na izbore se odazvalo 89 birača, a rezultatom 47: 42 pobijedio je SDSS i osvojio tri od pet mandata. SDSS- ovu listu je predvodio Petar Gugleta, a kandidacijsku listu grupe birača Dušan Badža. Također gusto i neizvjesno bilo je i u Muškovcima, vlast je rezultatom 45: 41 pripala kandidacijskoj lista grupe birača Slobodan Peurača koja je osvojila tri od pet mandata. Listu SDSS-a je predvodio Nikola Buljević. I u Žegaru je bilo povuci-potegni. Odazvalo se najviše birača od svih devet mjesnih odbora, čak 218. Za SDSS nositelja liste Žarka Milića glasovalo je 130 birača što je bilo dovoljno za pobjedničkih tri mandata. Kandidacijska lista grupe birača Jovan Šukara osvojila je naklonost 88 birača za nedostatnih dva mandata. U Krupi je bilo tri liste, SDSS-ova koju je predvodio Miodrag Miki Gužvica te dvije kandidacijske liste grupe birača, Borislav Badža i Željko Jovančević. Rezultatom 3: 2 pobijedio je SDSS s 33 glasova, Dva mandata s 26 glasova je osvojila lista Željka Jovančevića, dok je lista Borislava Badže s 11 glasova ostala bez mandata. U Golubiću SDSS nije imao protukandidate te je osvojio svih pet mandata. Nositelj liste je bio Dragoslav Veselinović, a na izbore je izašlo 38 birača.   Izvor: Zadarski list
Scroll to Top